Вiддiлення Нотарiальної палати України в Хмельницькій областi


 

Лист ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві від 02.07.2014

Сплата ПДФО при нотаріальному посвідченні договору купівлі-продажу нерухомого майна між фізичними особами

ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві повідомляє, що відповідно до п. 172.4 ст. 172 розділу IV Податкового кодексу України під час проведення операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості між фізичними особами нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору та щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір, включаючи інформацію про його вартість та суму сплаченого податку в порядку, встановленому цим розділом для податкового розрахунку.

Згідно із п. 172.5 ст. 172 Податкового кодексу України сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи:

а) особою, яка продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, - до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, міни;

б) особою, у власності якої перебував об’єкт нерухомості, відчужений за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на таке майно. Фізична особа зобов’язана відобразити доход від такого відчуження у річній податковій декларації.

Відповідно до пп. 168.4.8 п. 168.4 ст. 168 Податкового кодексу України фізична особа у випадках, визначених IV розділом Податкового кодексу України, несе відповідальність за своєчасне та повне перерахування сум податку до відповідного бюджету.

При цьому, фізична особа, відповідальна за нарахування та утримання податку, у разі нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу майна зобов’язана згідно із пп. 168.4.5 п. 168.4 ст. 168 Податкового кодексу України сплатити (перерахувати) податок до бюджету за місцем нотаріального посвідчення таких договорів.

Враховуючи вищевикладене, фізична особа, що укладає угоду купівлі-продажу (міни) нерухомості з іншою фізичною особою, сплачує податок на доходи фізичних осіб до бюджету за місцем нотаріального посвідчення такої угоди (за місцем розташування робочого місця приватного нотаріуса або державної нотаріальної контори) до нотаріального посвідчення такої угоди через банківські установи.

ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві